Komma igång med yoga. En liten lista.

Vill du börja yoga? Undrar du hur du skall börja? Rädd för att ”göra fel”?
Jag kommer nedan att laga punkter på sådant jag tycker är viktigt då man skall komma igång med yoga hemma.

Kom ihåg att yoga passar för alla. Det finns dock olika yogastilar så det lönar sig att testa sig fram för att hitta den eller de som passar en bäst.

Andning är en av grunderna. Andningen hjälper dig koncentrera dig och på att minska spänningar i kroppen.
Andas in och ut genom näsan. Till en början kan detta kännas ovant och jag blev alldeles yr i huvudet de första gångerna jag yogade. Andningen berättar också åt oss om vi gått för djupt in i en ställning, asana, dvs. Om du håller andan, får svårt att andas eller andningen blir ”hackig”. Då är det viktigt att backa.

– Ha bekväma kläder när du utför ditt pass. Du skall kunna röra dig och inte behöva vara rädd för att byxorna kommer att spricka eller dylikt. Ifall du går på yogalektion kan det vara bra att tänka på att inte yoga i t.ex. en t- shirt som åker upp ifall du inte känner dig bekväm med att visa dig i bar överkropp.

– Yoga gärna i lugn och ro, åtminstone till en början. Är du nybörjare är det lätt att bli distraherad av yttre stimuli innan du lärt dig att koppla bort.
Själv klarar jag nuförtiden av att yoga med t.ex.sambon tittandes på TV i samma rum eller Moa som leker i närheten.

Värm upp kroppen med Solhälsningar, Surya Namaskar. Solhälsningarna består av en serie yogaställningar. De ger energi åt kroppen, väcker upp en stel och trött kropp och är perfekt att göra på morgonen.
Upprepa solhälsningarna minst fem gånger. Till en början kräver det stor koncentration att få andningen att funka i takt med ställningarna men det kommer fort att börja kännas helt naturligt.
Då jag började yoga tyckte jag ärligt sagt att Solhälsningarna var rätt ”trista” och det tog en tid innan jag fick flyt på dem. Nu älskar jag dem!

– Få en daglig yogarutin. 15 minuter varje dag är bättre än ett tufft pass per vecka. Hellre ofta och lite än fullt och sällan.

– Skaffa en yogamatta. Den ger bra grepp, du glider inte och riskerar inte att ramla pga. Det. Det finns olika sorters mattor, bl.a. olika tjocklekar. Ifall du lätt får ömma knän rekommenderar jag en litet tjockare matta.

Använd yogaredskap som yogablocks eller yogastrap.

– Tillåt dig att vara nybörjare. Det handlar om att göra det som känns rätt just för dig.

Fokusera på att göra ditt bästa. Ta din tid och du kommer att märka hur glad och vilken kick ditt självförtroende får då du klara av sådant du trodde att du aldrig skulle klara.

Tillåt dig att vila under ett yogapass. Barnets position är en skön viloställning. Lär dig att lyssna på din kropp. Vissa dagar är mina pass väldigt lugna och vissa dagar hårdare med en hel del svett. Har jag t.ex. ont i någon viss kroppsdel så koncentrerar jag mig på den kroppsdelen.

– Läs böcker om yoga. Låna böcker på biblioteket, läs yogabloggar, kolla youtube klipp, instagram svämmar över av yogabilder, googla….

– Ge inte upp i första taget. Det kan vara att det kommer att kännas ovant, knaggligt, obekvämt och helt enkelt lite konstigt den första eller de första gångerna.

image

Fråga mig gärna om ni undrar över något. Jag hjälper gärna till, fastän jag inte är yogalärare.
/ Jojje

Annons

Författare: joije

Kallas Jojje av de flesta. har tre barn ( födda 2010, 2016 & 2019). Tillbringar mycket tid utomhus. Min stora passion är läsning. Jag ger gärna tips på läsning både åt stora och små.

4 reaktioner till “Komma igång med yoga. En liten lista.”

    1. Det tycker jag att du ska göra 🙂 sen när du märker framsteg o vad annat gott d gör så hålls du motiverad 🙂 o en annan super grej är att man inte behöver dra iväg till gymmet utan man kan göra d hemma.

  1. Superbra sammanfattning 🙂 Jag är snart igenom min yogacamp, några dagar till. Det där du säger om lite och ofta är jätte bra. Märker att det är lättare att göra ett litet pass varje dag. Då håller man sig ”vigulanter” hela tiden 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: